Futbolun çocuk gelişiminde göstermiş olduğu etkiler, her geçen gün daha iyi analiz edilmeye ve fark edilmeye devam ediyor. Günümüzde çocukların teknoloji ile olan yakınlığı ve ilgisi onları daha hareketsiz ve asosyal bir çocukluk dönemine sürüklüyor. Fakat spor ile çocuklar sadece fiziksel anlamında gelişim göstermekle kalmıyor ve psikolojik olarak da faydalı bir gelişim kazanıyor. Yapılan araştırmalara göre bireysel sporlar çocukların özgüveninin gelişmesini sağlarken takım halinde oynanan sporlar ise çocuklara paylaşmayı ve takım halinde hareket etmeyi öğretiyor. Futbol da bir takım oyunu olarak ve dünyanın en popüler sporlarından biri olarak çocuklar tarafından oldukça seviliyor. Artık bilgisayarlar, tabletler, konsollar ve akıllı telefonlar derken sokaklarda ya da parklarda eskisi kadar futbol oynayan çocuklar göremiyoruz… Fakat geçmişe nazaran bir olumlu gelişme ise neredeyse her bölgede çocuklar için futbol akademilerinin bulunabiliyor olması ve çocukların profesyonel şekilde bu sporu yapabilmelerinin sağlanabiliyor olmasıdır. Futbol bir spor olmasının yanı sıra aynı zamanda büyük bir endüstri haline de gelmiştir.
Futbol Oynamanın Çocuklar Üzerindeki Psikolojik Etkileri
Futbol bir spor olmasının yanı sıra aynı zamanda büyük bir endüstri haline de gelmiştir. Bu sebeple futbol kulüpleri de küçük yaşta genç yetenekleri keşfetmeye ve geliştirmeye de büyük önem veriyor. Tüm bunlar bir araya geldiğinde çocuklar için futbolun ne denli önemli ve faydalı olabileceğini anlamak hiç güç değil… Peki asıl konumuza odaklanmamız gerekirse; futbol oynamanın çocuklar üzerindeki psikolojik etkileri nelerdir? sorumuzun yanıtlarını vermeye başlayabiliriz:
Takım çalışması, disiplin, özgüven, yardımlaşma…
Öncelikle futbol oynayan çocuklar fiziksel olarak daha sağlıklı ve güçlü olmaya başlarlar. Bir takım sporu olan futbol, doğası gereği çocuklara takım arkadaşlığını ve takım çalışmasını da öğretir. Uygulanan antrenman programları sayesinde çocuklar disiplinli bir çalışma duygusu da kazanırlar. Futbolun çocuk gelişimine olan etkilerinden biri de “kendine güven” duygusuna arttırabiliyor olmasıdır. Bireysel sporların aksine futbolda yardımlaşma duygusunun önemi büyüktür. Hedefe ulaşabilmek için birlikte hareket edebilmeyi ve gerekirse bir başkasının hatasını kapatabilmeyi ya da bir başkasının sonuca ulaşabilmesi için ona yardım etmeyi futbol en iyi şekilde öğretmektedir. Kazanıldığında birlikte kazanılan ve sevinci birlikte yaşanan futbolda kaybedildiğinde de yenilginin üzüntüsü birlikte yaşanır. Bu da çocukların takım arkadaşlarıyla güçlü bağlar kurmasını sağlarken, çocukları bencillikten uzaklaştırır ve sosyal bir birey olmalarını da sağlar. Okulundan arta kalan vaktini futbol oynamak yerine bilgisayar karşısında ya da diğer teknolojik cihazlarla oynayarak geçiren çocuklar; kontrolsüz ve disiplinsiz bir ortamda saatlerini harcar ve kendileri için faydalı olmayacak şekilde vakitlerini geçirirler.
Dikkat edilmesi gereken…!
Futbol oynamanın çocuklar üzerindeki birçok olumlu etkisinden söz etmişken dikkat edilmesi gereken olumsuz bir konudan da mutlaka söz etmek gerekir. Futbol, çocuk gelişimi için birçok önemli faydayı ortaya koyuyor olsa da bilindiği üzere her şeyin fazlası zararlı olabilmektedir. Bunu kısaca ifade etmek gerekirse eğer; futbolun çocukların bütün hayatlarını kaplamalarına da izin
vermemek gerekir. Bu biraz riskli bir durumdur çünkü çocuklar, dersleri ve hobileri gibi diğer alanlarını da ihtimal etmemelidir. Ayrıca çocukların hayran oldukları futbolcuların olumlu ya da olumsuz her davranışını da gözü kapalı şekilde taklit etmeleri durumu, sağlıklı bir durum olarak değerlendirilmez.
Sorumluluk sahibi olmak ve savaşçı bir kişilik kazanmak…
Çocuklar futbol oynarken bir takım oyunu içinde olduğu için tüm takım arkadaşlarına karşı bir sorumluluk içerisinde de olur. İşte bu özellik çocukların zamanla kişilik gelişimine sorumluluk sahibi bir insan olmaları yönünden fayda sağlamaktadır. Sorumluluk aldıkça ve bu sorumlulukları yerine getirdikçe çocuğun özgüveni de artış gösterecektir. Çocukların sosyal ve ilişki kurma becerilerini de geliştiren futbol ile zekâ gelişimi yönünden de faydalar görülmektedir. Antrenmanlarda öğretilen taktikler ve stratejiler ile hareket eden çocuklar bu taktiksel komutları çözüp uyguladıkça zekâ gelişimine de fayda sağlanmaktadır. İkili mücadelelerin bol olduğu ve zorlu hava koşullarında dahi oynanan bir spor olan futbol; çocukların daha savaşçı bireyler olabilmeler için fayda sağlamaktadır.
Futbolun psikolojik etkilerinin yanı sıra birçok faydalı fiziksel etkileri de bulunmaktadır. Fakat biz bu yazımızda futbolun psikolojik etkilerine değinmek istedik ve aslında futbolun bir oyundan çok daha fazlası olduğunu hep birlikte görebildik. Futbol gibi diğer birçok takım sporu da aynı psikolojik ve kişisel gelişim etkilerini çocuklar üzerinde gösterebilmektedir. Elbette dünyanın en popüler sporlarından biri olarak futbol birçok çocuğun daha kolay sevdiği ve ilgi gösterdiği bir spordur. Bu sebeple eğer çocukların futbola olan ilgisi fark edilirse bu konunun üzerinde mutlaka durulmalı ve futbol akademileri aracılığı ile profesyonel şekilde bu sporu yapabilmeler için yönlendirilmeleri gerekir. Çocukların sadece teknolojik cihazlarla saatlerini evlerinde verimsiz ve faydasız şekilde geçirmelerine müsaade etmek yerine onları ilgi duyacakları sportif aktivitelere yönlendirmek kuşkusuz ki çok daha faydalı olacaktır. Bu sebeple tüm ebeveynler de çocukları ile daha iyi bir iletişim kurmalı onları daha iyi gözlemlenmeli ve yeteneklerini keşfederek, en doğru sportif branşlara yönlendirmeli…