Yakın zamanda,Türk spor medyasının en ünlü ve en önemli isimlerinden olan Halit Kıvanç’ı sonsuzluğa uğurladık. Kendisini saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz. Tanımayanlar, daha yakından tanımak isteyenler ve minnetimiz için Halit Kıvanç’ı tekrardan tanıtmak istedik. Bir ülke düşünelim bağımsızlık mücadelesindeki makûs talihini tersine çevirirken bile sporun bize bahşettiği futbol sanatından da mahrum kalmayan. Ordular arası spor müsabakaları düzenleyen. Okul bahçelerinde pet şişelerden yapılan topla, sokak aralarında taşlarla yapılan kalelerle hayranı olduğu futbolcuların ismini haykıran. Tabii bir de bu spor tutkusuna yön veren, ülkesini medya anlamında dünyada gururla temsil eden, geçmişe, günümüze ve büyük ölçüde ülkede spor medyasının çıkacağı yolda, yol gösteren bir deniz feneri olan Halit Kıvanç Abimiz.
Saygı ve Sevgiyle…
Bir ülke düşünelim bağımsızlık mücadelesindeki makûs talihini tersine çevirirken bile sporun bize bahşettiği futbol sanatından da mahrum kalmayan. Ordular arası spor müsabakaları düzenleyen. Okul bahçelerinde pet şişelerden yapılan topla, sokak aralarında taşlarla yapılan kalelerle hayranı olduğu futbolcuların ismini haykıran. Tabii bir de bu spor tutkusuna yön veren, ülkesini medya anlamında dünyada gururla temsil eden, geçmişe, günümüze ve büyük ölçüde ülkede spor medyasının çıkacağı yolda, yol gösteren bir deniz feneri olan Halit Kıvanç Abimiz.
Kendisinin başarılarla dolu kariyeri, gerçekleştirdiği ilkler ve spor medyasına bıraktığı miras düşünüldüğünde ne denli önemli biri olduğunu anlayabiliriz. “Sadece teşekkür ediyorum, galiba bu sözler beni yaşama devam ettiriyor” demişti, hayatı boyunca çoğu kişinin yola çıkmaya bile korkacağı bu denli başarılarla dolu kariyerine gelen övgülere karşın. Onu ayakta tutan, bu denli özveriyle çalışmasını sağlayan,mesleğine olan tutkusu ve kazanımlarını kendi ülkesine de katma isteğiydi. Spor medyasına gönül vermiş pek çok insanın, mikrofonun “on” tuşuna basıldığı andan itibaren hayali olan BBC’nin çalışma teklifini ise “Öğrendiklerimi ülkemde hayata geçireceğim.” sözleriyle reddetmesi de bunun kanıtıydı bizlere. Yakın zamanda,Türk spor medyasının en ünlü ve en önemli isimlerinden olan Halit Kıvanç’ı sonsuzluğa uğurladık. Kendisini saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz. Tanımayanlar, daha yakından tanımak isteyenler ve minnetimiz için Halit Kıvanç’ı tekrardan tanıtmak istedik.
Halit Kıvanç Kimdir ?
Halit Kıvanç, 18 Şubat 1925 yılında İstanbul’un Fatih ilçesinde dünyaya gelmiştir. Leman Kıvanç ve İsmail Kıvanç çiftinin beşinci ve son çocuğu olarak dünyaya gözlerini açmıştır. 1955 yılında Bülbin Kıvanç ile evlenmiş ve Ümit Kıvanç’ı dünyaya getirmişlerdir. Ortaöğretimini Pertevniyal Lisesi’nden mezun olarak sonlandıran Kıvanç, yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi’nde yapmıştır. Öğrencilik yılarında Akbaba ve Şut
dergilerinde futbol mizahı kaleme almış ve üniversitenin çıkardığı Guguk dergisinde çeşitli yazılar yazmıştır. Daha sonra İstanbul Üniversitesi’nde Hukuk Fakültesi’ni tamamlayan Kıvanç, mezuniyeti sonrası Siirt’in Kozluk ilçesinde, 3 aylık bir süre zarfında hakim olarak görev yapmıştır. Daha sonra; Hürriyet, Milliyet, Güneş ve Tercüman gazeteleri gibi birçok gazete ve dergide yazar ve yönetici olarak görevler yapmıştır. Daha sonra tarih 1953’ü gösterdiğinde Alp Zirek ve Halit Talayer ile birlikte Türkiye’nin ilk günlük spor gazetesi olan Türkiye Spor gazetesini çıkarmıştır. Bir yıla yakın zamanda, dünyanın en ünlü yayın kuruluşlarından BBC’de çalışan Halit Kıvanç, futbola damga vuran, Brezilya’nın efsanevi futbolcusu Pele ile ilk kez röportaj yapan gazeteci olmuştur. Televizyonda birçok ilklere imza atan Halit Kıvanç, Türkiye’de radyo ve televizyon yayıncılığının gelişmesine önemli katkıları olmuştur. Olimpiyatlarda ve önemli uluslararası müsabakalarda sunucu olarak görev almasının yanı sıra, Dünya Kupası’nı televizyonda sunan ilk Türk spiker olmuştur. Tam on dünya kupasını radyo ve televizyonlarda seslendiren Halit Kıvanç, ulaşılması zor başarılara imza atmıştır.
Hukukçu, yazar, spiker ve sanat adamı olarak kabul gören Halit Kıvanç, uzun yıllar Türkiye halkına temiz Türkçe, saygın ve eğitici çalışmaları ve önemli başarılar ile hizmet vermesinden dolayı, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından Kariyer Dalında büyük ödülüne layık görüldü. 1983 yılında Cumhurbaşkanlığı Kupası karşılaşmasıyla maç spikerliğine veda eden Halit Kıvanç, 2005 yılında da sunuculukta 50.yılını bir jübileyle kutlamıştı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, TSYD ve birçok kuruluşun düzenlediği törenlerle 200’ün üzerinde ödül aldı. Sayısız başarılar, ilkler, ilham hikayeleri ve eserler bırakan, sadece Türk sporu için değil, dünyanın sayılı sunucu ve yazarlarından olan Halit abimizi, 25 Ekim 2022 tarihinde, 97 yaşında, İstanbul’da kaybettik. Kendisini bizlere bıraktığı kitaplarında, programlarında ve bizlere açtığı yolun ışığında anmaya devam edeceğiz. Her şey için teşekkürler Halit Kıvanç, ışıklar içinde uyu.